Studeren en geldzaken



Geldnood? Sluit een studentenlening af
prof. D. van Dongen

1. ADVISERING
Het vragen van advies is een goedkope en makkelijke optie, alvorens een lening af te sluiten. Zeker over de studentenlening doen zich verschillende verhalen de ronde. Vraag advies bij een bank of via het DUO. Maar liever nog via een onafhankelijke adviseur. Deze heeft er geen belang bij dat jij een lening afsluit bij een bepaalde instelling, maar dat jij de juiste lening afsluit. Daar kan een onafhankelijke adviseur het beste bij helpen. Op het internet zijn diverse adviseurs te vinden. Vergelijk gerust zelf de offertes van enkele banken en kredietverstrekkers met elkaar, alvorens een besluit te nemen.

2. LENING AANVRAGEN
Een studielening kun je op veel verschillende plaatsen aanvragen, waaronder bij de bank of een andere kredietverstrekker. Het is raadzaam om een gesprek aan te vragen, zodat je je behoeften en wensen duidelijk kunt maken. De bank kan je dan het beste adviseren welke lening het beste op jou van toepassing is. Ook kun je een lening aanvragen bij het DUO, wanneer je studeert. Deze lening staat qua rente een stuk positiever dan de studentenleningen die banken en kredietverstrekkers doorgaans aanbieden.

3. RENTE VAN DE STUDENTENLENING
De rente van de studentenlening is vaak een stuk lager dan de rente bij andere leningen, zoals het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Daar is een eenvoudige reden voor te geven. Banken denken namelijk aan zichzelf in de toekomst. Hoe positiever een cliënt zich gedurende de studentenlening bij de bank voelt, hoe groter de kans dat deze cliënt bij de bank blijft na het behalen van zijn diploma en het hebben van een salaris. De cliënt zal in de toekomst misschien vaker een lening af willen sluiten, of een hypotheek nodig hebben om een huis te bekostigen. Voor banken is de studentenlening wat dat betreft vooral een investering in de toekomst.

4. NA STUDIE AFLOSSEN
Het grote voordeel van de studentenlening is dat je het openstaande bedrag pas hoeft af te lossen na het behalen van een diploma. Tot die tijd kun je het geleende geld gewoon gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken over de aflossing ervan. Zeker wanneer je geleend hebt bij het DUO zit je er goed bij, want je hebt vijftien jaar de tijd om je studieschuld af te lossen.

5. RISICO’S VAN DE STUDENTENLENING
Geld lenen is nooit gratis. Geen enkele instelling zal je gratis geld geven. Daarom zijn er altijd risico’s bij het lenen van geld. Zo is een groot risico dat je teveel geld leent. Dat wil zeggen dat je na afloop van de lening niet in staat bent het hele bedrag terug te betalen. Zorg er dus voor dat je van tevoren een goed overzicht hebt van de kosten die de lening met zich meebrengt. Wees je bewust van de risico’s. Vraag er naar bij de bank of de kredietverstrekker. Deze is verplicht om je te informeren over de risico’s die de lening met zich meebrengt. Bepaal dan of je nog steeds wil lenen.